Při vigilií svátku Božího milosrdenství papež František vyhlásil bulou Misericordiae Vultus Svatý rok Milosrdenství, který začne 8. prosince 2015 - na slavnost Neposkvrněného početí a bude zakončen slavností Krista Krále 20. listopadu 2016. Tématem jubilejního roku se stala slova:„Milosrdní jako Otec.“ 

 

Co to vlastně je ten jubilejní rok?

Pro lepší pochopení se můžeme začíst do 25. kapitoly knihy Leviticius. Izraelský národ každých padesát let rozezníval trumpetu, která je vyzývala k oslavě Svatého roku. Tento rok měl být časem smíření pro všechny. Každý Žid měl obnovit své vztahy – s Bohem, se svými bližními i se stvořením. Docházelo k osvobozování otroků, k odpouštění dluhů, větší pomoci potřebným a spoustě dalších skutků lásky. Stejně tak i církev pokaždé, když vyhlašuje nějaký jubilejní rok – nás zve, abychom společně prožívali mimořádný čas milosti. Jak řekl papež František: „Tento Svatý rok milosrdenství je především časem, kdy má církev znovu nacházet smysl svého poslání, jež jí Pán svěřil v den Velikonoc: být nástrojem Otcova milosrdenství“

 

 

 „Buďte milosrdní jako je milosrdný váš Otec“

Jako je milosrdný váš Otec. Abychom mohli být milosrdní k druhým, potřebujeme skutečně znát našeho milosrdného Otce. Setkat se s Jeho pohledem.  Padnout do jeho náručí a zažít Jeho odpuštění. Všichni jistě známe podobenství O Marnotratném synu. A je důležité si přiznat, že i já jsem častokrát také tím marnotratným synem. Věřím, že čím častěji se budeme upřímně dotýkat Božího milosrdenství k nám, zvlášť skrze svátost smíření, tím více dokážeme být milosrdní i k druhým, protože budeme znát našeho milosrdného Otce a budeme chtít být v lásce k druhým, co nejvíce jako On.

 

Milosrdenství = cesta k životu

Právě nyní, v čase mnoha rozbrojů, pronásledování a nenávisti, potřebujeme stále a možná ještě více než kdy jindy objevovat sílu milosrdenství. Milosrdenství, které dokáže léčit vztahy, přemohlo veškeré Zlo a dává životu věčný smysl.

Celým světem zahýbal teroristický útok na Paříž. Francouz Antoine Leiris, který při něm přišel o svou manželku a zůstal sám na výchovu malého syna na svém facebookovém profilu napsal teroristům tato slova:

„V pátek jste mi ukradli mimořádného člověka, lásku mého života a matku mého syna, ale nedočkáte se mé nenávisti.“

Postoj srdce člověka, který oslovil celý svět. Ne nenávist. Ne zloba. Ale odpuštění, láska a milosrdenství oslovilo srdce mnoha lidí. To je ta cesta – cesta milosrdenství, ke které nás má pobízet i tento Svatý rok.

 

Závěrem opět slova papeže Františka:

„Kéž je v tomto Svatém roce církev ozvěnou Božího Slova, které zní mocně a přesvědčivě jako slova a gesta odpuštění, opory, pomoci a lásky. Ať neúnavně nabízí milosrdenství a je vždy trpělivá v poskytování útěchy a odpuštění. Církev ať je hlasem každého muže a každé ženy.